Tipy na ekologické vianočné dekorácie

Predtým, ako sa vyberiete na nákupy umelého vianočného stromčeka, plastových vianočných ozdôb, pozlátených zvončekov a plastových gúľ, zvážte naše jednoduché tipy, ako si vyzdobiť domácnosť na Vianoce nádherne, štýlovo a hlavne ekologicky. Čítajte viac a nájdite tipy na ekologické vianočné dekorácie, ktoré rozžiaria váš domov.

Prečítajte si aj: Využitie prírodných materiálov v domácnosti

Nepoužívajte plastový vianočný stromček

Ak máte trochu kreativity, vyrobte si z kartónu a kúskov dreva svoj vlastný vianočný stromček. Využijete odpadový materiál, ktorý sa po Vianociach bude dať ľahko zrecyklovať a vytvoríte si vlastné nádherné dielo presne podľa svojho vkusu. A navyše si môžete spolu s deťmi vytvoriť zaujímavé tvorivé popoludnie. Na ozdobenie ostatných miestností skúste použiť keramickédrevené vianočné stromčeky, ktoré vám vydržia roky. Do malých bytov a kalncelárii sa ideálne hodia naše ručne vyrábané stromčeky na stenu, ktoré sú krásne a ekologické. 

Netradičné EKO vianočné ozdoby

Prečo používať plastové vianočné dekorácie, keď v prírode nájdeme vhodné alternatívy, ktoré sú krajšie a výborne zapadnú do tematiky? Vytvorte si vlasné eko vianočné ozdoby z rôznych maličkostí z dovolenky či výletu v lese.

Ak máte odložené mušle z letnej dovolenky pri mori, prilepte ich na jutový špagát a vytvorte si jedinečnú reťaz, ktorá oživí váš vianočný stromček. Rovnako ako plastové či sklené gule zavesené na stromčeku, výborne budú vyzerať aj zavesené pierka alebo šišky. Na konce šišiek môžete nasprejovať jemnú bielu farbu, čo dodá zasnežený vzhľad.

U nás nájdete nádherné ručne vyrobené papierové hviezdygulebambusovú hviezdu, či rôzne drevené vianočné dekorácie.

Sviečky namiesto plastových elektrických svetiel

Zabudnite na gýčové farebné a blikajúce elektrické svetielka, ktoré odvádzajú pozornosť a rozhodne vo vás nenavodia pocit pokoja a uvoľnenia. Namiesto umelého osvetlenia na stromčeku použite aromatické sviečky rozložené v miestnosti. Upokojujúce svetlo sviečok vám prinesie zaslúženú vianočnú pohodu a jemná prenikavá aróma naplní celý váš dom tou správnou vianočnou atmosférou.

Pri sviečkach si však dávajte maximálny pozor, nikdy ich neumiesťnujte v tesnej blízkosti stromčeka a iných horľavých vecí a vždy používajte bezpečný svietnik.

Varenie, pečenie a upratovanie

EKO neznamená len použitie prírodných a recyklovateľných materiálov na výzdobu, ale aj naše celkové správanie. Pri varení, pečení, či upratovaní spotrebujeme množstvo elektrickej energie a vody, preto by sme mali byť šetrní a ohľaduplní k prírode aj po tejto stránke.

Pri varení a pečení je najlepšie umývať riad hneď a najekologickejším spôsobom ako na to, je zaobstarať si umývačku riadu. Ak umývačku nemáte, neumývajte riad pod tečúcou vodou, ale v jednom umývadle s malým množstvom saponátu.

Ekologické správanie v dnešnej dobe nie je len moderné, ale aj nevyhnuté pre zachovanie životného prostredia. Držme sa spoločne minimalizmu a šetrnosti, čo privíta nielen naša peňaženka, ale aj naše vnúčatá, pre ktoré zachováme prírodu.